Kaiken Terroir Series Cabernet Sauvignon 2016, Mendoza

Kaiken Terroir Series Cabernet Sauvignon 2016, Mendoza, Argentinië

Aantal: 56

WIJN
Naam: Kaiken Terroir Series Cabernet Sauvignon 2016
Herkomst : Mendoza (Agrelo & Uco Valley), Argentinië
Druivenras: 80% Cabernet Sauvignon - 12% Malbec - 8% Petit Verdot
Vergisting-rijping: 50% rijpt 10 maanden in gebruikte Frans eiken vaten
Drinken: 2018-2022

SMAAK
De druiven van deze wijn komen uit wijngaarden met een koudere bodem. De wijn heeft een fraaie neus. Strakke wijn, middelzwaar, redelijke zuurgraad en wat zachte tannines. Rood en zwart fruit een houttoon en een erg lange afdronk. Goed in balans.
Deze wijn combineerd heel goed met rood vlees of met een Hollandse extra belegen harde kaas (zoutpitten).  


   

WIJNHUIS
Kaiken Premium Wines
Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentinië website

In 2001 bezoekt Aurelio Montes, wijnmaker en medeoprichter van Viña Montes in Chili, wijngebied Mendoza in Argentinië. Hij was onder de indruk van de mensen, terroir en de wijnbouw en zag dat er mogelijkheden waren om met zijn ervaring en deskundigheid de wijnbouw in Argentinië verder te verbeteren.
Na meerdere bezoeken en uitgebreid onderzoek werd  wijnbedrijf Kaiken opgericht in 2002. Net als de Caiquenes (wilde gans) die over het Andes gebergte heen en weer vliegt tussen Argentinië en Chili besloot Aurelio Montes hetzelfde te gaan doen. Het doel was duidelijk: fantastische wijn maken door de combinatie van de het goede klimaat en terroir in Mendoza en de expertise en ervaring uit Chili. (Chili was/is in veel opzichten verder ontwikkeld dan Argentinië.) 

De naam “KAIKEN”
De naam is afkomstig van de Caiquen, een wilde gans die leeft op de droge koude vlakten van Patagonia en Tierra del Fuego. Het grootste deel van het jaar zijn deze vlakten met sneeuw en ijs bedekt. Bij extreme koude trekken ze weg naar warmere gebieden. Caiquenes zijn hele sociale dieren die in in grote groepen leven vooral als ze over de Andes vliegen.

Kaiken Premium Wines wordt tegenwoordig geleid door Aurelio Montes junior. Hoewel het company policy is dat er geen kinderen van de oprichters in het bedrijf mogen werken was de staat van dienst van Aurelio jr. (bij een concurrerend bedrijf) van dien aard dat de raad van comissarissen hem toch benaderd heeft voor deze functie. Een goede zet want het resultaat mag er zijn.

De wijngaarden van Kaiken liggen erg hoog waardoor er sprake is van een cool climate. Er zijn verschillende bodemsoorten en Kaiken wil het terroir tot uitdrukking brengen in de wijnen. De meeste wijngaaarden zo veel mogelijk bio-dynamisch bewerkt.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen