Kaiken MAI Malbec 2014, Mendoza, Argentinië

Kaiken MAI Malbec 2014, Mendoza, Argentinië

Aantal: 9

WIJN
Naam: Kaiken MAI Malbec 2014
Herkomst : Mendoza, Argentinië (Vistalba)
Druivenras: 100% Malbec
Vergisting-rijping: 18 maanden in nieuwe Frans eiken vaten
Drinken: 2020-2034 

SMAAK
De druiven van deze wijn komen uit wijngaarden in Vistalba. Dit gebied is bijzonder vanwege zijn terroir en extreem oude wijnstokken. Sommige meer dan 100 jaar. Deze wijngaarden worden 100% biologisch en biodynamisch bewerkt. MAI betekent "eerste" in het lokale dialect en deze wijn is het visitekaartje van Aurelio Montes jr.
De wijn is behoorlijk donker van kleur en dik/olieachtig tranend. Opmerkelijk "jong" van kleur; purperrood. Behoorlijk veel geur, wel primair, veel fruit, zwarte bessen.
De wijn heeft een mooie zuurgraad, veel smaak en wat drogende tannines. Eerder elegant dan log. Ook in de smaak weer veel donker fruit en wat kruidigheid van het hout. Verder een waanzinnig lange afdronk. 
Nu erg lekker om te drinken maar verwacht dat de wijn met een aantal jaren alleen maar verder zal verbeteren.

   Laatst geproefd: 29 april 2015

WIJNHUIS
Kaiken Premium Wines
Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentinië website

In 2001 bezoekt Aurelio Montes, wijnmaker en medeoprichter van Viña Montes in Chili, wijngebied Mendoza in Argentinië. Hij was onder de indruk van de mensen, terroir en de wijnbouw en zag dat er mogelijkheden waren om met zijn ervaring en deskundigheid de wijnbouw in Argentinië verder te verbeteren.
Na meerdere bezoeken en uitgebreid onderzoek werd  wijnbedrijf Kaiken opgericht in 2002. Net als de Caiquenes (wilde gans) die over het Andes gebergte heen en weer vliegt tussen Argentinië en Chili besloot Aurelio Montes hetzelfde te gaan doen. Het doel was duidelijk: fantastische wijn maken door de combinatie van de het goede klimaat en terroir in Mendoza en de expertise en ervaring uit Chili. (Chili was/is in veel opzichten verder ontwikkeld dan Argentinië.) 

De naam “KAIKEN”
De naam is afkomstig van de Caiquen, een wilde gans die leeft op de droge koude vlakten van Patagonia en Tierra del Fuego. Het grootste deel van het jaar zijn deze vlakten met sneeuw en ijs bedekt. Bij extreme koude trekken ze weg naar warmere gebieden. Caiquenes zijn hele sociale dieren die in in grote groepen leven vooral als ze over de Andes vliegen.

Kaiken Premium Wines wordt tegenwoordig geleid door Aurelio Montes junior. Hoewel het company policy is dat er geen kinderen van de oprichters in het bedrijf mogen werken was de staat van dienst van Aurelio jr. (bij een concurrerend bedrijf) van dien aard dat de raad van comissarissen hem toch benaderd heeft voor deze functie. Een goede zet want het resultaat mag er zijn.

De wijngaarden van Kaiken liggen erg hoog waardoor er sprake is van een cool climate. Er zijn verschillende bodemsoorten en Kaiken wil het terroir tot uitdrukking brengen in de wijnen. De meeste wijngaaarden zo veel mogelijk bio-dynamisch bewerkt.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen