Azienda Agricola Ricchi Ribo' Cabernet 2017, D.O.C. Garda, Italië

Azienda Agricola Ricchi Ribo' Cabernet 2017, D.O.C. Garda, Italië. Een redelijk volle rode Italiaanse wijn van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Rood fruit maar ook wat vegetale en kruidige tonen en lichte tannines.

Artikelnummer: 2000073190101
Aantal: 65

WIJN
Naam: Azienda Agricola Ricchi Ribo' Cabernet 2017
Herkomst : Alto Mincio, Lombardije, Italië
Druivenras: 75% Cabernet Franc, 25% Cabernet Sauvignon
Vergisting-rijping: 12 maanden op fust en 10 maanden op fles
Drinken: 2019-2025

SMAAK
De wijn is redelijk stevig. Rood fruit maar ook wat vegetale en kruidige tonen en lichte tannines. Past goed bij rood vlees en gerijpte harde kazen. Een top combinatie is deze wijn met een biefstuk naturel en spruiten.  Serveertemperatuur 18-19°C.

WIJNHUIS (eigen import)
Azienda Agricola Ricchi
Monzambano, Italië (vlak onder het Garda meer) 

Cantina Ricchi
Cantina Ricchi is gesitueerd in de Colline Morenice, ten zuiden van het Gardameer. Hier in de heuvels (colline), die onstaan zijn in de laatste ijstijd, is een uitstekend microklimaat voor het verbouwen van wijn. Door de nabijheid van het Gardameer is het ‘s zomers niet te warm en ‘s winters niet te koud. De bodem bestaat uit veel gesteente dat weer de typische miniraliteit aan onze wijnen geeft.

Cantina Ricchi wordt gerund door de familie Stefanoni. Het is een typisch familiebedrijf met nu de derde generatie aan het roer, Claudio en Giancarlo. Alles is begonnen met grootvader Enrico die begin 1930 gestart is met het aanplanten van wijngaarden voor de produktie van “sfuso”, wijn dat in grote vaten verkocht wordt en thuis door de mensen zelf gebotteld wordt. Vader Vittorio is vervolgens in de jaren ’70 begonnen met het bottelen van wijnen, héél modern in die tijd en zijn zonen hebben het bedrijf nu overgenomen onder toeziend oog van Vittorio die nog steeds hier op de werkvloer te vinden is. Vakmanschap is van generatie op generatie doorgeven, met respect voor de ritme van de natuur en oog voor kwaliteit. Niet voor niets is Cantina Ricchi verkozen tot o.a. Cantina van Lombardije in 2010 en 2013 voor de uitstekende en constante kwaliteit en zijn er ieder jaar weer vele gouden madailles te verdelen voor o.a. Meridiano, Passito en Carpino. Tegenwoordig heeft Cantina Ricchi 40 ha. wijngaard, gesitueerd rondom de cantina en produceren wij ongeveer 350.000 flessen per jaar. Maar nog steeds verkopen wij ook vele liters “sfuso” aan de mensen hier in de buurt die ze vervolgens zelf bottelen.

Wij produceren rode- en witte doc wijnen (bv. Merlot, Cabernet, Chardonnay en Tocai) maar ook Chiaretto (rosé) en spumante metodo classico (champagne). De oogst is handmatig en begint eind augustus tot eind september, afhankelijk van het weer. Voor de productie van bijvoorbeeld Carpino (maar ook de Meridiano en Ribò) worden de druiven wat eerder geplukt en dan ongeveer 30 dagen gedroogd in kisten. Hierdoor wordt de druif geconcentreerder qua smaak en suiker zodat er een rijke volle wijn ontstaat met een wat hoger alcohol percentage. De wijn gaat na de vinificatie een jaar in tonnaux (500l.) van eikenhout. Er is voor tonnaux gekozen en niet voor barique (225 l) omdat de wijnen mooi rond worden zonder een te zware houtsmaak. Vervolgens wordt na het bottelen de wijn opgeslagen tot hij voldoende gerijpt is voor de verkoop. Naast deze wat krachtere wijnen hebben wij ook een groot assortiment wijnen die alleen op roestvrijstaal worden gerijpt en fris en verrassend fruitig van smaak zijn.

Naast deze verschillende wijnen produceren wij nog steeds il Novello op klasieke wijze , namelijk macération carbonique . Een jonge wijn die vanaf 31 oktober verkocht wordt en elk jaar na een paar weken weer uitverkocht is. Daaraan werkt ook mee dat ieder jaar een nieuw etiket ontworpen wordt door de kinderen van Giancarlo en de flessen zijn nu al een collectors item geworden.

Het milieu gaat ons aan het hart en als cantina zijn wij “impatto zero”, dat wil zeggen energie neutraal. Electriciteit wordt opgewekt door de vele zonnepanelen op de daken en voor de verwarming wordt het snoeihout uit de wijngaarden gebruikt.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen